Women Innovators Exchange meeting
Α Recap
Περισσότερες από 20 γυναίκες καινοτόμοι βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για το απολογιστικό γεγονός των τηλεοπτικών σειρών «Regional Women Innovators» και «Women in Tech Business». Η δύο σειρές σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το Mindspark+ και το DCN Global με την υποστήριξη του ιδρύματος Friedrich Nauman για την ελευθερία.
Ιστορικό της σειράς – Πως ξεκίνησαν όλα
Η ιστορία της παραγωγής ξεκινά το 2022 όπου οι συντονιστές του DCN και του Mindspark+ ήρθαν σε επαφή με διοικητικά στελέχη εταιρειών τεχνολογίας. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις κατα τις οποίες τα στελέχη, έκαναν σαφή αναφορά για μια τάση ποσοτικής αύξησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Σε μια από τις εταιρείες τεχνολογίας (ONELITY), την περίοδο των συζητήσεων οι γυναίκες ξεπερνούσαν το 50% του δυναμικού της. Αυτό οδήγησε στη σύλληψη του “women in tech”, της πρωταρχικής σειράς που προσπάθησε να φέρει στο φως την θηλυκή πλευρά της επιτυχίας, προβάλλοντας γυναίκες οι οποίες μέσα από την εργασία τους διαμόρφωσαν τις τεχνολογίες του σήμερα. Το Mindspark με το DCN πρότειναν την παραγωγή της σειράς και το FNF Greece συμφώνησε να υποστηρίξει την πρώτη σειρά και ένα μεγαλύτερο ταξίδι μόλις είχε ξεκινήσει.
Η παραγωγή της πρώτης σειράς αποτέλεσε τη βάση για να εξεταστεί η φύση της επιχειρηματικής επιτυχίας και σε γυναίκες που ζουν στην περιφερειακή Ελλάδα. Όπως αναφέρει η παραγωγή «Καθημερινές γυναίκες με όραμα και επιμονή να το υλοποιήσουν. Γυναίκες που παραμένουν στην επαρχία και μοχλεύουν τους περιορισμένους πόρους που τους προσφέρονται, δημιουργώντας αξία για την οικονομία και την κοινωνία που ζούνε».
Η σειρά δημιούργησε ένα ισχυρό αποτύπωμα και επεισόδια της έχουν αναπαραχθεί σε τρείς τηλεοπτικούς σταθμούς της ελληνικής περιφέρειας (Δελτα TV, Αλφα TV, Διον TV), ενώ η τελευταία σεζόν για την Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε στάδιο παραγωγής.
Με την ολοκλήρωση της παραγωγής των δύο σειρών οι συντελεστές και οι συντονιστές του ιδρύματος θέλοντας να ενισχύσουν τον αντίκτυπο που δημιούργησε το πρόγραμμα συμφωνήσαν στην υλοποίηση απολογιστικού γεγονότος.
Κάθε γυναίκα είχε βιώσει ένα μικρό μέρος της παραγωγής, σκοπός ήταν οι γυναίκες να γίνουν μέρος της μεγαλύτερης ιδέας που προκάλεσε η παραγωγή.
Tι συνέβη το διήμερο
Στις 19 Απριλίου 2024, οι συντονιστές συναντήθηκαν στο Mediterranean Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν τη συνάντηση (Conclusion Event). To κλίμα ήταν από την αρχή ηλεκτρισμένο καθώς η σειρά υπήρξε ένα ταξίδι αναζήτησης που διήρκεσε δύο χρόνια. Ένα ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργίας.
Η 20η Απριλίου ήταν η πρώτη ημέρα και ίσως η πιο σημαντική ημέρα της συνάντησης. Ξεκίνησε με προετοιμασίες για το γεγονός και ένα συμπληρωματικό γύρισμα του πρώτου επεισοδίου. Ο λόγος ήταν ότι υπάρχουν τόσα πολλά να ειπωθούν και τόσο λίγος τηλεοπτικός χρόνος. Ένα συμπληρωματικό γύρισμα αποφασίστηκε ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην καλεσμένη του Α’ επεισοδίου της σειράς για τη Δυτική Μακεδονία, να μοιραστεί περισσότερες διαστάσεις της ιστορίας της.
Έφτασε η ώρα της εκδήλωσης και οι καλεσμένες αρχίσαν να προσέρχονται στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Ένα χώρο ο οποίος επιλέχθηκε συμβολικά καθώς εκπέμπει τις αξίες που προσπάθησε να ενσωματώσει η σειρά στα επεισόδια της. Περίπου είκοσι γυναίκες που δημιουργήσαν αξία για την κοινωνία και την οικονομία. Κάποιες σε τοπικό επίπεδο ενώ κάποιες άλλες επηρέασαν την διεθνή εξέλιξη εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα δυναμικό «speed dating». Το μέρος αυτό είχε μια αποστολή. Κάθε γυναίκα είχε βιώσει ένα μικρό μέρος της παραγωγής και δεν γνώριζε τις υπόλοιπες γυναίκες και τα επιτεύγματα τους. Ήταν το μέσο για την επίτευξη του μεγαλύτερου σκοπού. Να γίνουν μέρος της αποστολής της σειράς όχι μέρος των επεισοδίων. Μέρος της εξερεύνησης της θηλυκής πλευράς της επιτυχίας.
Με τοι πέρας του speed dating ακολούθησε ένα θερμό καλωσόρισμα από τον οικοδεσπότη, καθηγητή Δρ Παναγιώτη Κετικίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην φύση της καινοτομίας και το ρόλο των γυναικών στο επενδυτικό περιβάλλον, κάνοντας αναφορά στο επερχόμενο σεμινάριο στην ζώνη με καλεσμένη την Σέλμα Προντάνοβιτς, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγγέλων Επιχειρήσεων. Έκλεισε την τοποθέτηση του με αναφορά στον υποστηρικτικό ρόλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης για να συνεχίσει η πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης.
Ακολούθησε ο καθηγητής Δρ Νίκος Παναγιώτου ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της σειράς και τις κοινωνικές προεκτάσεις που προκύπτουν από αυτην. Ο καθηγητής Παναγιώτου επεσήμανε πώς μέσω της σειράς, μπορούμε να εξετάσουμε προβλήματα και διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες, και να αναδείξουμε κρυμμένες κοινωνικές δομές και αντιλήψεις. Με τη βοήθεια της σειράς, μπορούμε όχι μόνο να ψυχαγωγηθούμε αλλά και να εμπλακούμε σε σημαντικές κοινωνικές συζητήσεις και αναλύσεις.
Στην συνέχεια η Αλόνα Τατάροβα ανέλαβε τον συντονσιμό του πάνελ και κάλεσε την παρουσιάστρια Ελένη Σιαπικούδη (ΕΣ) την παρουσιάστρια και τον Λεωνίδα Σκερλετόπουλο (ΛΣ) ως παραγωγό και σκηνοθέτη της σειράς. Ακολούθησε μια καθοδηγούμενη εξερεύνηση της ανάπτυξης της πρωτοβουλίας με σκοπό να μεταφέρει τις συμμετέχουσες στην βαθύτερη έννοια του παραγόμενου αποτελέσματος. Όπως ανέφερε ο ΛΣ «ήταν ένα υπέροχο ταξίδι καθώς από την αρχή ο προορισμός δεν ήταν η δημιουργία μιας σειράς αλλά η εξερεύνηση ενός κοινωνικού ζητήματος» και πρόσθεσε ότι «αυτό το συστατικό αποτέλεσε την βάση για το αποτέλεσμα, κάνοντας το ταξίδι μια ευχάριστη εμπειρία την οποία θέλαμε να μεταδώσουμε και σε εσάς». Στην συνέχεια η «ΕΣ» άρχισε να αφηγείται το ταξίδι της μέσα από τη σειρά. Καθώς οι λέξεις της έφταναν στο τέλος τους, οι συγκινήσεις πλημμύρισαν την παρουσιάστρια και την οδήγησαν σε συναισθηματική κορύφωση και τα δάκρυά της έγιναν η φωνή της συγκίνησης που δεν μπορούσε να περιγράψει με λέξεις. Ήταν μια ομορφιά που μόνο η αληθινή σύνδεση μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια.
Στην συνέχεια ακολούθησε ενεργός διάλογος όπου ακούστηκαν εμπειρίες από το κοινό. Αναμεσά στα θέματα η χρήση του όρου «γυναικεία» στην επιχειρηματικότητα, η ανάγκη για μετάβαση σε μια πιο ανοιχτή κοινωνία απαλλαγμένη από φυλετικές ετικέτες και οι προκλήσεις της πολιτικής ορθότητας για την ελευθερία του ατόμου.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε από μια διορατική παρουσίαση της Αγγελικής Κοσμοπούλου (ΑΚ)που ασχολήθηκε με τις ιδιαιτερότητες της υπέρβασης της αποτυχίας και του imposter syndrome. Η προσωπική νότα της ΑΚ στην εισήγηση επανέφερε το κλίμα συγκίνησης και δημιουργησε έναν δυναμικό επίλογο για την πρώτη ημέρα. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα σε εστιατόριο της πόλης.
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιείχε ένα «Constructive Breakfast Session» σε αποκλειστική αίθουσα του Mediterannean Palace. Πραγματοποιήθηκε ενεργή ανατροφοδότηση και έπειτα οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους τα οποία προκλήθηκαν να λύσουν σε ένα session «world café». Η ημέρα έκλεισε με την λήψη αναμνηστικής φωτογραφίας και το γύρισμα του 6ου απολογιστικού επεισοδίου.
Ήταν ένα ταξίδι δημιουργίας και ανακάλυψης.