To Mindspark+ ξεκίνησε σαν σκέψη το 2017, δοκιμάστηκε, ωρίμασε και μετεξελίσεται σε ένα οικοσύστημα.
Το βασικό ερέθισμα ήταν το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Ελλάδα εστιάζει υπερβολικά στην ταύτιση με την αρχαία κληρονομιά που άφησαν πεφωτισμένοι άνθρωποι όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και την «σύγχρονη» όπως ο «Ζορμπάς», ο οποίος αποτέλεσε ταύτιση του Έλληνα με την ανέμελη ζωή. Και όλα αυτά όταν δεν μιλάμε για ήλιο, θάλασσα, φλέρτ και μεσογειακή κουζίνα.
Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι το παρελθόν πρέπει να το σεβόμαστε, να το συντηρούμε αλλά όχι να το διατηρούμε. Να αποτελεί πυρήνα έμπνευσης και να δίνει υλικό για νέες ανακαλύψεις.
Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί πατρίδα εξεχόντων ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει στην βελτίωση του κόσμου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων φέρει την Ελληνική ταυτότητα με περηφάνια και σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται προσπαθούν να συνεισφέρουν. Ωστόσο κοινός παρονομαστής σε προσπάθειες να συνεισφέρουν κορυφαίοι Έλληνες της Ελλάδας και του Εξωτερικού, ήταν ότι βρήκανε «Γυάλινες οροφές».
Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε για να σπάσει τις γυάλινες οροφές να απελευθερώσει το δυναμικό και να συνδέσει όλες αυτές τις προσπάθειες και την γνώση δημιουργώντας ένα νέο κέντρο. Ένα νέο κέντρο που θα φιλοξενεί μια δεξαμενή γνώσης με στόχο να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη πλατφόρμα μέσω της οποίες θα μπορούν να μεταφέρουν διδάγματα, εμπειρίες και την γνώση. Να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα, την Ελλάδα του σήμερα, την Ελλάδα που αναζητεί, που δημιουργεί, που βελτιώνει τον κόσμο και πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο.
Ξεκίνησε το 2017 ως μια πρωτοβουλία, ένα διαφορετικό γεγονός για την επιχειρηματικότητα, το Μάρκετινγκ, την καινοτόμο σκέψη και την δημιουργικότητα, στοχεύοντας κυρίως στην προώθηση της ιδέας του growth mindset. Οι πρώτες ενέργειες ήταν να μελετηθούν οι βασικές παράμετροι της Ελληνικής κουλτούρας και να αξιοποιηθεί αυτή η γνώση ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα προσφέρει και θα ενεργοποιεί ερεθίσματα, στην “γλώσσα” που κατανοεί και με τον τρόπο που επιθυμεί το Ελληνικό κοινό. Θέλαμε ένα μοντέλο FUN-EASY-POPULAR.
Ο σκοπός εξαρχής ήταν ξεκάθαρος. Η δημιουργία εργαλείων και ερεθισμάτων που θα βοηθήσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη να υιοθετήσουν ένα νέο mindset προσανατολισμένο στην ανάπτυξη (growth). Η κεντρική πρόκληση ήταν να ενεργοποιηθεί η ευρηματικότητα και δημιουργική φύση των Ελλήνων επιχειρηματιών, μέσα από ερεθίσματα και εργαλεία, που θα προσανατολίσουν αυτές τις δεξιότητες προς την ορθή κατεύθυνση. Την κατεύθυνση που θα επιτρέψει το κοινό να ξεπεράσει τους πολιτισμικούς φραγμούς που οδηγούν σε “me2innovations”, επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας, οπορτουνισμό και βραχυπρόσθεσμα επιχειρηματικά πλάνα.
Το μοντέλο πέρασε στάδια εξέλιξης και πειραματισμού και συνεχίζει να εξελίσσεται. Σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει προοδευτικά ένα πέρασμα του κοινού από τα στάδια της αναγνώρισης, αμφισβήτησης, απομυθοποίησης υποστηρίζοντας την απομάθηση και κινητοποίηση της διαδικασίας αλλαγής.
Για πετύχει αυτόν το σκοπό, η ομάδα συντονισμού απευθύνθηκε σε μερικά από τα πιο αξιόλογα μυαλά στον χώρο του Marketing, της Επικοινωνίας και της δημιουργικότητας, τους «Νευρώνες» του Mindspark, οι οποίοι ασπάστηκαν το όραμα και συνεισφέραν στην υλοποίηση του. Από το 2017 μέχρι και το 2020 πραγματοποιήθηκαν 5 εκδηλώσεις σε τρείς πόλεις, οι οποίες προσέλκυσαν περισσότερους από 1000 ανθρώπους και 35 νευρώνες, ενώ το 2018 το Mindspark υπήρξε το κεντρικό γεγονός επιχειρηματικότητας στην ΔΕΘ και χαρακτηρίστηκε ώς κορυφαίο γεγονός στον χώρο του Marketing και της επικοινωνίας.
Με την έλευση της πανδημίας οι Νευρώνες του Mindspark από την Ελλάδα και το Εξωτερικό απαρτίζοντας πλέον το Advisory Βoard του Mindspark+ τοποθέτησαν τις βάσεις για ένα νέο όραμα. Την μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας σε ένα οικοσύστημα «φωτεινών» μυαλών, πρακτικών οραματιστών που θα δημιουργήσουν μια νέα συλλογική δυναμική που έχει την δυνατότητα να «σπάσει» τις γυάλινες οροφές.
Το “+” σήμερα έχει τον ρόλο να μεταφέρει συμβολικά την μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας σε ένα οικοσύστημα και προοδευτικά θα προστίθενται περισσότερες δράσεις και μορφές περιερχομένου και εργαλείων.